10 februari, 2020

Intervju med Martin Börjesson

Vi vill med Spectrum Insight vara med och ge insikter i olika digitala projekt i vår region och ett sätt är att några gånger per år hålla event med något intressant ämne. Först ut i år är ett event med AI som tema och där kommer Martin Börjesson vara talare och för att få en lite bättre bild om vem han är så hittar du nedanför en intervju. Det är en väldig driven person som jag ska ta pulsen på inför vårt event. Naturligt blir första frågan:

Vad är det som driver dig?
Utveckling, utan tvekan. Att hela tiden lära sig något nytt.

Var det detta som fick dig att starta eget? Du har ju haft många intressanta roller på stora internationella bolag.
Den största anledningen är kunna få vara med och påverka många olika branscher och bolag på samma gång, där den ena veckan inte är den andra lik. Utöver det är det ett nöje att kunna dela med sig av erfarenhet och inspirera, vilket jag verkligen får göra i detta läget.

Vad tror du behövs för att vi ska våga möta AI, utan rädsla?
Behålla vår nyfikenhet för nya saker och teknologier, då det tenderar att bli mindre med åren. Utifrån detta brukar jag säga: ”Titta på era barn och barnbarn hur de tar till sig, använder och lever med dessa nya uppfinningar“. Nyfikenheten är gratis, så det finns inga ursäkter.

Det låter enkelt när du berättar detta, men vem är då Martin som kommit till denna insikten?
En ganska enkel Dalbypåg med väldigt mycket ”rött” och ”gult”. Har varit på elitnivå inom både fotboll och innebandy. Är en fruktansvärd dålig förlorare, hatar att förlora men älskar inte att vinna. Har väldigt mycket energi och ger aldrig upp. Inget är omöjligt att fixa, vissa saker tar bara lite längre tid

Om vi fortsätter att titta på Skåne, vad tänker du när du ser näringslivet? Var är vi på väg och vad behöver göras för att bryta ny mark?
Vi har en mycket ljus framtid, då vi har en stor mångfald. Det finns en fin historia, vilket inte borgar för en bra framtid, men en plattform att ta avstamp ifrån. Vi har en stor fördel, vi är mer öppna till att samarbeta och hjälpa varandra. Vi nätverkar mycket och vi vågar än vad många andra regioner och länder gör. Inget klydd! Se på regionen med MaxLab IV och ESS i Lund som är i absoluta framkant inom forskning. Vi kan även tillsammans hjälpa SME segmentet om dem stora förstår att dem behöver bana väg. Detta kan bara ske genom nätverka.

Var tror du att vi befinner oss om 4 år, när det gäller AI?
Jag tror att merparten av företagen och organisationer använder det som ett verktyg som förenklar och hjälper till med svåra och komplexa uppgifter som vi inte klara av. Jag tror vi kommer arbeta mycket mer med Demand än Supply, där vi kommer utvärderat och förändrat många av våra gamla processer och arbetssätt. Tror till exempel inte att arbetslösheten kommer vara en faktor, utan vi kommer kunna skapa helt nya arbeten som är mer värdeskapande. Vi kan fokusera på att verkligen göra en skillnad.

linkedin